غلامرضا صدیقراد با بیان این که برخی افراد هیچ راهی برای ترک اعتیاد ندارند و تنها راه باقیمانده برای آنان مصرف مواد و تزریق است، اظهار کرد: مراکز DIS با هدف کاهش آسیب و جلوگیری از شیوع بیماری ایدز، هپاتیت و سایر بیماریها از طریق تزریق مشترک فعال شدهاند.
وی ادامه داد: این مراکز برای پیشگیری از تزریق مشترک در میان معتادان تزریقی، بسته بهداشتی شامل سرنگ و پنبه الکلی در اختیار افراد قرار میدهد. یک وعده غذایی، استحمام و بستههای بهداشتی از دیگر مواردی است که در کنار کلاسهای آموزشی به این افراد در مراکز DIC ارایه میشود.
مدیرکل بهزیستی خوزستان گفت: به منظور جلوگیری از شیوع بیماریهای ایدز و هپاتیت، و ایجاد رابطه ایمن برای معتادان تزریقی رابطه جنسی دارند، مراکز DIS در بستههای بهداشتی کاندوم هم در اختیار این افراد قرار میدهند. این مراکز وظیفه نگهداری معتادان را بر عهده ندارند و تنها چند ساعت در طول روز افراد معتاد از خدمات ارایه شده بهرهمند میشوند.
صدیقراد افزود: در مراکز DIC آموزشهای مختلفی ارایه میشود که ممکن است فرد معتاد به واسطه همین آموزشهای به ترک و درمان اعتیاد خود تمایل پیدا کنند.
وی ادامه داد: خدماتی که مراکز DIC به معتادان میدهد، در دو قالب دیگر توسط شلترها و تیمهای سیار نیز ارایه میشوند که در حال حاضر سه شلتر(سرپناه) در سطح استان فعال است که از ساعت 8 شب تا 8 صبح همین خدمات را به افراد معتاد میدهد.
مدیرکل بهزیستی خوزستان اظهار کرد: دو تیم سیار مستقل نیز در همین زمینه در ماهشهر و شوش مشغول به فعالیت هستند. روش کار این تیمها به این شیوه است که دو نفر موتورسوار با کولهپشتی مخصوص در پاتوقهای معتادان به ارایه خدمات لازم با هدف کاهش آسیبها میپردازند.
صدیقراد خاطرنشان کرد:در استان خوزستان 35 مرکز درمان اعتیاد و خانه بهبودی مجوزدار فعالیت میکنند و تعدادی زیادی نیز در مرحله دریافت مجوز هستند و در صورتی که این روند ادامه یابد انتظار داریم که تا پایان سال تعداد مراکز درمان اعتیاد مجوزدار خوزستان به 50 مرکز افزایش یابد.
وی گفت: همچنین 83 مرکز درمان سرپایی(MMT) در زمینه درمان معتادان در سطح استان مشغول فعالیت هستند. دو مرکز TC نیز تحت عنوان مرکز درمان اجتماعمدار فعالیت میکنند. TC جایی است که فرد معتاد پس از ترک اعتیاد به مدت حدود 4 ماه نگهداری و آموزشهای لازم از جمله مهارتهای زندگی به این افراد ارایه میشود.
مدیرکل بهزیستی خوزستان اظهار کرد:در مراکز TC خدماتی از جمله مشاوره فردی، خانوادگی و مددکاری ارایه میشود. علاوه بر این مراکز، افرادی که خود سابقه مصرف مواد مخدر داشتهاند، پس از ترک و درمان اعتیاد درخواست مجوز برای راهاندازی مرکز ترک اعتیاد تحت عنوان خانه بهبودی، کمپ یا مراکز تیپ ب میدهند. در این گونه مراکز دورههای 28 روزه ترک اعتیاد برگزار و در این مدت خلاصهای از این آموزشها در حد توان خود افراد به معتادان ارایه میشود.
صدیقراد افزود: یک مرکز درمان اعتیاد بستری نیز در اهواز فعال است که به درمان پزشکی افراد معتاد میپردازد. فرد معتاد در این مرکز به مدت 10 تا 12 شبانهروز بستری شده و تحت نظر پزشک سمزدایی میشود.
وی بیان کرد: گروههای NA narcotic anonymousو در اصطلاح معتادان گمنام نیز از جمله گروههایی هستند که به ارایه خدمات به افراد معتاد در استان میپردازند. این گروه زیر نظر بهزیستی فعالیت نمیکنند ولی از طریق بهزیستی حمایت میشوند. هر فرد معتاد بعد از گذراندن دوره کوتاهمدت درمان و ترک اعتیاد حتما باید یک درمان درازمدت داشته باشد که گروههای NA و مراکز MMT این امکان را برای این افراد فراهم میکنند.
صدیقراد ادامه داد: افراد درگروه NA احساس همگروهی میکنند و بودن در این گروهها احساس تعلق را در افراد ایجاد میکند. درواقع این گروهها محل امنی برای افرادی است که اعتیاد خود را ترک کردهاند و احساس امنیت و تعلق در این گروهها موجب میشود، فرد خود به خود پاک نگه داشته شود.
منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)